Sunday 28 December 2014

Krátko o predvianočnom Amsterdame

Atmosféru blížiacich sa Vianoc som si tesne pred sviatkami bohužiaľ nemala čas vychutnať naplno. Ešteže aspoň tú sviatočnú výzdobu vyvešali už dva mesiace dopredu. K vodným kanálom sa vysvietené ulice neuveriteľne hodia a navodzujú rozprávkovú atmosféru. Obzvlášť pekné bolo Rembrandtovo námestie. Tam ste mohli nájsť aj vianočné trhy, hoci maličké, ale ponúkajúce tradičné holandské špeciality. Wafle s karamelom, sladké oliebollen podobné našim šiškám, syr, varené víno i horúce kakao.

Pohľad na Rembrandtovo námestie

Holanďania si však na vianočné trhy nepotrpia, to je skôr tradícia ich nemeckých susedov (a veru, v Hanoveri sa stačilo len vystrčiť z vlakovej stanice a už ste cítili škoricu a zázvor medzi stánkami). Ani hlavné námestie Dam nemalo trhy. Zato malo aspoň stromček.

Stromček na námestí Dam

V krajine tulipánov prichádza veľký rodinný sviatok už šiesteho decembra. Namiesto Mikuláša im tam chodí Sinterklaas zo Španielska. A namiesto anjelika a čerta má so sebou "čiernych" pomocníkov. Tí sú dôvodom zanietených debát o rasizme. Každý má na to svoj názor, ale sviatok je stále populárny. Aj keď mi ľudia v meste pripadali menej posadnutí Vianocami, ako u nás doma, pre turistov sviatky spríjemňovala výzdoba.

Ulica Damrak bola snáď najžiarivešia

Okrem pouličných lámp kanále dopĺňali aj vianočné svetlá

Koncom novembra sa v uliciach Amsterdamu začali objavovať vysvietené objekty a sochy. Začínal sa totiž Festival svetiel. Pokračovať bude až do januára a určite si nájdem jeden večer, kedy si prejdem všetky stanovištia a vychutnám a pofotím si farebné výtvory. Zatiaľ som zdokumentovala iba pár vecí s vianočným motívom. Za zvuku vianočných pesničiek v slúchadlách mp3 prehrávača som aj napriek skúškovým povinnostiam nemohla odolať a musela som si prehliadnuť aspoň vyzdobenú záhradu oproti môjmu internátu.

Stromček z recyklovaných materiálov

Stromček z dosiek. Podľa mňa asi najkrajší v skupinke stromčekov na Festivale svetiel

V Amsterdame mi chýbali výraznejšie trhy a vianočný punč. Podobne ako v Prahe, aj tu Vianoce v centre mesta patria turistom a to sa mierne odrazilo aj na atmosfére. Ale stačilo vypnúť okolie, zapnúť si nestarnúcu melódiu, hmkať si do rytmu, že "už sa nám pozlátko ligoce", prejsť sa okolo kanálov a tešiť sa, že všetko je vysvietené a že ten punč si dáte doma so starými známymi.



No comments:

Post a Comment